Aplicarea pedepselor: cum ar trebui gestionate?
Aplicarea pedepselor unui copil nu este un lucru rar. Cu toate acestea, pedepsele trebuie sa fie adaptate imperativ la varsta copilului, dar si la severitatea greselilor comise. Pentru a fi cat mai eficiente, copilului trebuie sa i se dea explicatii pentru a evita repetarea greselilor si pe viitor.
Aplicarea pedepselor – o chestiune de educație
In societatea actuala, copilul este regele, iar acest statut se explica prin faptul ca, din cauza studiilor si a dificultatilor de a gasi un loc de munca stabil, adultii au copiii mult mai tarziu. Odata cu inaintarea in varsta, a avea un copil este mai dificil, deoarece fertilitatea scade motiv pentru care multe femei au nevoie de ajutor medical pentru a deveni mame. In cele din urma, despartirile, divorturile si familiile amestecate schimba relatia parintilor cu copilul.
Cu toate acestea, un copil trebuie educat. Aceasta sarcina este esentiala pentru a-l ajuta sa creasca si pentru a i se oferi un echilibru psihic. A educa inseamna a instrui si a invata codurile societatii asa ca pedeapsa copilului este uneori utila in educatie.
A pedepsi un copil inseamna a stabili limite. Pentru ca pedeapsa sa fie inteleasa, trebuie respectate cateva reguli. In primul rand, copilul trebuie sa stie ca este gresit ce a facut, iar daca este pentru prima data cand face o astfel de greseala, trebuie ca parintii sa ii explice gravitatea si consecintele actiunilor sale. Daca copilul face din nou, aceeasi greseala, atunci ar trebui pedepsit.
Parintii trebuie sa fie uniti pentru a nu da copilului mesajul gresit. Mama sau tatal ar trebui lasati sa pedepseasca fara sa intervina si, mai ales, sa nu se contrazica niciodata in fata copilului. Limitele trebuie sa fie stabilite de la inceput astfel incat copilul sa fie pedepsit in acelasi mod de fiecare data.
Este important ca parintii sa nu se simta vinovati. Pedepsirea copilului este un act comun si adesea esential pentru a-l ajuta sa creasca intr-un mod armonios. Daca pedeapsa este aplicata in mod corect, parintii nu au motive sa se simta prost pentru ca aceste actiuni sunt in beneficiul celor mici pe termen lung.