Cand bebelusul este constipat
Bebelusul nu are scaun de cateva zile deja. Esti din ce in ce mai ingrijorata si nu stii ce sa faci. Sa mergi la medic sau sa incerci sa remediezi problema prin intermediul alimentatiei?
In primul si in primul rand trebuie sa determini daca este cu adevarat constipat. Asta deoarece fiecare copil are propriul sau ritm. Un scaun normal inseamna unul zilnic inainte de sase luni si 3 pe saptanmana dupa sase luni. Exista copii care au doua scaune pe zi in timp ce altii au unul la doua zile fara ca acest lucru sa fie neaparat un semn de constipatie. Bebelusii hraniti la san au scaun mai des, in general dupa fiecare masa sau in jur de 6-8 pe zi in primele saptamani de viata. In ceea ce priveste simptomele unei constipatii aceasta este cel mai adesea insotita de simptome precum plansul in timpul defecatiei, scaun tare, dureri abdominale sau balonare.
Daca bebelusul este alaptat si daca are un apetit bun atunci nici un tratament nu este necesar
Mama isi poate varia propria alimentatie si sa consume mai multa apa si sa consume mai multe fructe si legume. Daca copilul bea lapte praf atunci medicul pediatru iti va recomanda cu siguranta un lapte de tranzit. Aceasta schimbare ar putea sa ii fie benefica copilului. Mizeaza pe fibre in cazul in care copilul are peste sase luni si a inceput diversificarea alimentara. Cu alte cuvinte, sporeste numarul de fructe si legume consumate.
Daca schimbarile alimentare nu arata nici un progres in doua zile atunci medicul pediatru va recomanda cu siguranta un tratament. Supozitoarele cu glicerina sunt des folosite in cazul bebelusilor constipati. Laxativele, date pe cale orala, sunt in general foarte bine tolerate de cei mici.
Gata cu ideile preconcepute. Numeroase sunt mamicile care considera ca daca ii ofera mai multa apa copilului va scapa de constipatie. Nu s-a demonstrat faptul ca o supra-hidratare ar scapa copilul de constipatie. Ba mai mult, acest lucru ar putea provoca dezechilibre importante. Apa minerala este un alt „remediu” adoptat de mamicile care incearca sa trateze constipatia copilului. Dar atentie. Continutul bogat de calciu si de magneziu ar putea fi periculos pentru rinichii imaturi ai sugarului. Nici folosirea termometrului nu este recomandata.