Cartile tiparite – istoric si contemporanitate
Umanitatea a evoluat de-a lungul timpului prin transmiterea informatiilor dobandite de la o generatie la alta, prin cea mai eficienta metoda: informatii scrise. Primele informatii scrise au aparut in urma cu 5000 de ani, folosindu-se ca suporturi de scriere tablitele de argila de catre vechile civilizatii din Mesopotamia. Pe tablitele inca umede, se trasau caractere si cuvinte, urmand ca acestea sa fie uscate in cuptor. Chinezii scriau cu ajutorul pensulelor pe matase, iar egiptenii au inventat scrierea pe papirus dupa prelucrarea acestuia sub forma de foita. Papirusului i-a urmat pergamentul – obtinut din prelucrarea pieilor de animale printr-o procedura destul de complicata. Aceasta permitea stergerea si rescrierea informatiilor.
In primele secole din era noastra, au aparut si primele suporturi asemanatoare cu cartile, si anume codexurile. Erau fabricate tot din pergament, insa nu erau pastrate sub forma de sul, ci legate sub forma de acordeon, ca o metoda mai practica si mai utila.
Hartia sau pasta de hartie a fost descoperita de chinezi in anul 98, insa tehnologia fabricarii a fost tinuta secreta pana in secolul al VII- lea, aparand in Europa in anul 1100.
Prima carte publicata in serie a fost Biblia, in anul 1456, iar primul e-reader a aparut in America in anul 2007!
Chiar daca majoritatea oamenilor folosesc internetul si mijloacele elecronice pentru a se documenta, cartile tiparite raman in prim plan in ciuda evolutiei tehnologiei din mai multe motive. Principalele motive invocate de catre cititorii pasionati sunt:
-
Orice ecran afecteaza vederea mai mult decat o carte tiparita.
-
Cititul nu mai este atat de relaxant, indiferent de subiect atunci cand citesti de pe un dispozitiv electronic.
-
Cititul seara de pe un dispozitiv electronic are efect invers in inducerea starii de somn, stiut fiind faptul ca daca ne expunem la lumina artificiala a ecranelor, derutam creierul care nu produce substantele necesare inducerii unui somn odihnitor.
-
Cartea tiparita are o valoare sentimantala mai mare decat un fisier de pe un ecran, parfumul folilor ingalbenite de vreme aducand poezia vremurilor trecute in viata cititorilor si a colectionarilor de carte.
-
Cartile in format electronic pot disparea mult mai usor in urma unor defectiuni, pe cand o carte tiparita te asteapta cuminte pe raft in biblioteca.
Cei cu adevarati pasionati de citit, cumpara carti cautand reduceri carti in anticariat, deoarece cu sume modice isi pot achizitiona cartile mult dorite! Sunt unele persoane care prefera sa ia la pas anticariantele pentru a se plimba si a cauta cartile dorite, iar altele care prefera un anticariat cu carti online, un mod mult mai rapid de a indentifica si gasi cartile potrivite.
Reduceri carti in anticariat | carti pentru toate buzunarele pe www.printrecarti.ro
Gasiti o multime de carti ieftine online pe site-ul anticariatului Printre Carti www.printrecarti.ro cu un simplu click si le primiti direct acasa! Stocul este foarte variat si cuprinde mii de titluri in stare excelenta de la diverse edituri. Gasiti carti din toate domeniile principale de interes, aparute cu mult timp in urma sau publicatii recente. Ai nevoie doar de pasiune in a continua sa citesti!