Constipatia – cauze si tratament
Constipatia este o boala comuna care poate afecta oameni de toate genurile si varstele. Statisticile arata ca este de 2 ori mai frecventa la femei si este mai probabil sa apara odata cu varsta.
Constipatia nu inseamna doar miscari rare si dificile ale intestinului, ci si incapacitatea unei persoane de a-si goli intestinele complet. Cel mai adesea, constipatia este pe termen scurt, dar in alte cazuri, poate deveni o problema cronica care duce la durere, disconfort si afecteaza calitatea generala a vietii.
Cauzele constipatiei
Este adesea dificil de identificat cauza specifica a constipatiei, totusi exista multi factori care contribuie la afectiune, cum ar fi:
- aport insuficient de fibre (fructe, legume sau cereale);
- modificari in rutina zilnica (modificarea timpului de alimentatie, somn si exercitii fizice);
- tulburari intestinale – mersul la toaleta intr-un loc public unde sunt oameni, ceea ce duce la anxietate;
- ignorarea indemnurilor de a merge la toaleta;
- stil de viata sedentar;
- aport insuficient de lichide;
- anxietate;
- depresie.
Tratamentul constipatiei prin modificari ale stilului de viata
- Mai multe fibre
Una dintre cele mai mari probleme este ca adultii nu primesc suficiente fibre din alimente. Este recomandat sa consume cel putin 30 de grame de fibre pe zi. Aportul de fibre poate fi crescut prin consumul mai multor fructe, legume, orez integral, paste integrale, paine integrala, seminte sau ovaz.
- Evitarea deshidratarii
Este indicat sa fie crescuta cantitatea de apa, mai ales cand este cald sau cand se face miscare. Ar trebui consumat cel putin un litru si jumatate de apa pe zi.
- Nu ignora nevoia de a merge la toaleta
Nu trebuie ignorata niciodata nevoia de a merge la toaleta. Cand nevoia se repeta la aceleasi ore, corpul este antrenat si astfel este facilitata golirea intestinelor, pentru ca organismul iubeste perseverenta.
- Stilul de viata activ
Miscarea reduce semnificativ riscul de constipatie si este recomandat ca oamenii sa faca cel putin 150 de minute de activitate fizica pe saptamana. Exercitiile fizice stimuleaza metabolismul, iar beneficiile lor nu sunt doar reducerea constipatiei, ci si imbunatatirea generala a vitalitatii si a sanatatii.