Cum afecteaza fumatul sanatatea dintilor
Unul dintre cele mai nesanatoase obiceiuri ale adultilor, fumatul, are efecte daunatoare nu numai asupra sanatatii trupului, ci si asupra esteticii si sanatatii danturii. Dintii fumatorilor arata intotdeauna mai galbeni, respiratia lor este mai urat mirositoare, are un usor iz tabacic, acestia au nevoie de detartraj de doua ori pe an, in comparatie cu nefumatorii, care au nevoie de detartraj o singura data pe an.
Fumatul nu este numai un viciu nesanatos, ci si un mare pericol pentru aspectul dintilor si pentru frumusetea zambetului. Dependenta de fumat este o reala problema pentru foarte multi pacienti ai clinicilor stomatologice, iar primul lucru pe care il recomanda medicii dentisti este renuntarea la acest obicei nesanatos.
Fumatul si influenta acestuia asupra dintilor
Substantele nocive din tigari nu numai ca afecteaza plamanii, determina formarea colesterolului, duc la aparitia infarctului si a altor probleme de sanatate care pot pune viata pacientilor in pericol, ci are efecte negative si asupra aspectului acestora. Pielea fumatorilor se pateaza, mirosul specific de tabac este foarte greu de indepartat din par, haine si din respiratie, iar dintii se ingalbenesc si se pateaza mult mai repede.
In plus, fumatul determina formarea placii bacteriene si tartrului, favorizand aparitia parodontozei. Cei mai multi fumatori se confrunta la un moment dat cu aparitia cariilor, precum si cu pierderea dintilor. Cel mai important efect negativ pe care il au tigarile asupra sanatatii orale a pacientilor clinicilor stomatologice este acela ca favorizeaza aparitia cancerului oral.
Cancerul oral este usor de depistat si de diagnosticat in urma unui consult stomatologic si a unei biopsii si, daca este detectat din timp, rata de supravietuire este foarte mare. Pana la cancerul oral, fumatul ingalbeneste dintii, ii coloreaza de cele mai multe ori in maroniu, iar albirea dentara ramane singurul si cel mai eficient mijloc de albire a dintilor afectati de fumat.
Fumatul reprezinta una dintre principalele cauze ale mortalitatii in randul tinerilor si adultilor, insa si principalul motiv pentru care acestia se prezinta in mod regulat la medicul stomatolog, in speranta ca acesta le poate salva dantura.