Cum sa construiti un sistem personal de sustinere
De ce avem nevoie de un sistem de suport personal? Atunci cand lucrurile nu merg bine simtim ca avem nevoie de sprijin si incurajare. Pentru cei care incearca sa reziste singuri, poate fi o lupta dificila. Pe de alta parte, intelepciune, experienta si intelegere pot fi obtinute de la prieteni, familie sau colegi. Inainte de a ajunge la un punct de dificultate mare sau in asteptarea unor mici neajunsuri ale vietii, ar trebui sa implementam strategii sau sa avem un sistem de sprijin care sa ne ajute in aceste puncte dure.
Iata cateva sfaturi si strategii:
1. Intoarceti-va la familie si prieteni. Nu exista niciun inlocuitor pentru familie si prietenii buni care sa va sustina si sa va incurajeze atunci cand sunteti jos. Uneori, doar vorbind cu cineva va poate ridica moralul si va poate ajuta sa va luati greutatea de pe umeri. Daca cineva va asculta preocuparile va ajuta sa va simtiti sprijiniti si intelesi, ceea ce va poate incuraja sa priviti lucrurile in mod diferit.
2. Cultivati-va o varietate de interese. Cititi mai mult, vizionati filme, ascultati muzica, bucurati-va de arta, invatati sa dansati. Implicarea in activitati sanatoase si de dezvoltare a mintii va poate preocupa atunci cand aveti nevoie de distragere. Nu numai ca va preocupa, ci va ajuta sa va dezvoltati si veti avea mai putin timp sa va ingrijorati.
3. Exercitii si sport. Exercitiile sau sporturile va consuma energia. Nu exista nimic mai bun ca un antrenament care sa va stimuleze hormonii fericirii (endorfinele). Efectele pot dura pana la trei ore si va aseaza mintea intr-un cadru pozitiv.
4. Faceti o excursie scurta si accesibila. Cu totii avem un loc pe care am vrut sa-l vizitam, dar nu am ajuns niciodata. Calatoriti in acel loc si participati la comorile culturale pe care vi le poate oferi. Va poate extinde orizonturile si va poate oferi acea schimbare a peisajului de care aveti nevoie. Daca traiti intr-unul dintre orasele mari si pline de viata, faceti o excursie la tara si bucurati-va de imprejurimi.
5. Creati un loc linistit sau un sanctuar. Gasiti un loc linistit in casa, un colt in biblioteca locala sau un parc unde puteti merge sa meditati, sa contemplati sau sa va plimbati. Acasa ati putea opta pentru o baie cu bule, cu lumanari si muzica in surdina. In biblioteca ai putea gasi un colt retras, unde puteti citi o carte detasandu-va de lume. Puteti sa va plimbati in parc si sa va bucurati de flori, copaci si pasari si sa va conectati la imprejurimi.