Rolul lipidelor in organism
Lipidele sau grasimile dietetice sunt esentiale pentru o sanatate buna. Acestea ofera corpului uman acizi grasi „esentiali” care nu pot fi sintetizati de organism. Lipidele sunt o sursa importanta de energie pentru corpul uman.
Se spune ca unii acizi grasi sunt esentiali, deoarece organismul nu ii poate sintetiza. Acestia sunt acizii grasi omega-6 (acid linoleic) si omega-3 (acid alfa-linolenic). Ei joaca un rol important in membranele celulelor corpului uman.
Raportul dintre acizii grasi omega-3 si omega-6 este foarte important, deoarece un dezechilibru intre aceste 2 tipuri de acizi grasi poate fi daunator. De exemplu, omega-6 consumat in exces impiedica omega-3 sa isi exercite efectul benefic la nivel cardiovascular.
Acizii grasi mononesaturati nu sunt acizi grasi esentiali, ci sunt o componenta cheie a celulelor din sistemul nervos. Se gasesc in principal in ulei de masline, avocado, precum si in nuci si seminte.
Grasimile saturate, precum si grasimile trans nu sunt acizi grasi esentiali si sunt chiar recunoscuti in diverse studii ca avand efecte nocive asupra nivelului de colesterol LDL si asupra riscului cardiovascular. Prin urmare, acestea ar trebui sa fie limitate cat mai mult posibil.
Rolul lipidelor in organism
- Energetic
Spre deosebire de proteine si carbohidrati care furnizeaza 4 kcal pe gram, grasimile furnizeaza 9 kcal pe gram. Prin urmare, ele participa la acoperirea nevoilor de energie.
- Rolul structural
Lipidele si in special acizii grasi nesaturati sunt principalii constituenti ai membranelor celulare si ai celulelor sistemului nervos. De asemenea, asigura plasticitatea si elasticitatea pielii, deoarece sunt constituenti importanti ai celulelor dermei.
- Transportul vitaminelor liposolubile
In organism, unele vitamine pot fi transportate numai cu ajutorul lipidelor. Sunt numite vitamine liposolubile: vitaminele A, D, E si K.
- Sinteza hormonilor
Acizii grasi permit sinteza anumitor hormoni steroizi, derivati direct din colesterol: estrogen, testosteron si cortizol. Prostaglandinele sunt, de asemenea, derivate din molecule de lipide.
- Deficitul de lipide
Aportul insuficient de grasimi alimentare poate duce la tulburari de crestere si la un risc crescut de boli cronice. Daca aportul insuficient de grasimi este insotit si de un aport insuficient de carbohidrati si proteine si, prin urmare, de energie, poate duce la malnutritie. Aportul adecvat de lipide este deosebit de important in copilarie si in timpul sarcinii.