Scurt istoric al ceasurilor de mana
Ceasurile au evoluat de la ceasuri portabile acționate cu arcuri, care au apărut pentru prima dată în secolul al 15-lea in Europa. Ceasurile au fost pe larg purtate în buzunare până în secolul al 17-lea. Din punct de vedere etimologic, se poate spune că cuvântul „ceas” (watch – in engleza) vine de la cuvântul „woecce” din engleza veche, care însemna “străjer”, pentru că a fost folosit in oras de catre cei care vegheau pentru a ține evidența deplasărilor lor la locul de muncă. O alta spune că termenul a venit de la marinarii din secolul al 17-lea, care au folosit noile mecanisme pentru a masura timpul in vederea schimburilor de serviciu la bordul navelor.
Un mare salt înainte în acuratețe a avut loc în 1657 odata cu adăugarea arcului de echilibru la roata de echilibru, o invenție disputată atât la momentul respectiv cat si ulterior de catre invetatorii Robert Hooke și Christiaan Huygens. Această inovație a crescut precizia ceasurilor enorm, prin reducerea erorilor care putea fi la acea vreme, chiar si de câteva ore pe zi, la probabil 10 minute pe zi, prin adăugarea minutarului in perioada anilor 1680 în Marea Britanie și 1700 în Franța.
Evolutia ceasurilor
Acuratețea crescută a balansierului a concentrat atenția asupra erorilor datorate de alte părți ale mecanismelor, ceea ce a dus la o noua era in evolutia ceasurilor. Primul lucru care urmează să fie îmbunătățit este clichetul. Clichetul Verge a fost înlocuit la ceasurile de calitate de către clichetul cilindru, inventat de Thomas Tompion în 1695 și dezvoltat în continuare de George Graham în 1720. Îmbunătățirile în fabricație, cum ar fi masina cu dinte de tăiere conceputa de Robert Hooke a permis o anumită creștere a volumului de producție a ceasurilor, deși finisarea și asamblarea a fost făcută manual până în secolul al 19-lea. O serie de multe alte imbunatatiri a continuat sa existe pe tot parcursul acestui timp, printre care putem enumera si rezolvarea problemelor de acuratete pe care ceasurile le intampinau atunci cand existau diferente mari de temperatura, cu aportul major in rezolvarea acestei probleme de functionare a mecanismului in conditii de temperaturi extreme, al lui Pierre Le Roy si Thomas Earnshaw.
Reprezentand un real ajutor in masurarea timpului, ceasul continua sa se bucure de popularitate in randul oamenilor, existand in continuare un interes major in perfectionarea lui, de la mecansimele automate din trecut, la mecansimele cu quartz tot mai prezente in ziua de azi – care ofera si o precizie mult mai mare de altfel, si pana la ceasurile inteligente care incep sa acapareze piata. Cei de la cumpar-ceasuri.com afirma sus si tare: “cumparam ceasuri”, asa ca daca sunteti in cautarea unui amanet ceasuri de lux pentru amanetarea unui ceas pe care il aveti in posesie puteti gasi suport si consultanta pe pagina lor web.