Sfaturi pentru intarcarea fara probleme a purceilor
Tinerii crescatori de porci domestici, cu siguranta sunt interesati de subiectul intarcarii corecte a purceilor si de modul in care ar trebui sa actioneze in acel moment cu animalele de ferma. In general, exista cateva trucuri care trebuie cunoscute pentru ca intarcarea sa decurga fara probleme.
Purceii se confrunta cu un stres real odata ce sunt intarcati. Drept urmare, isi pot pierde pofta de mancare si chiar se pot imbolnavi daca nu se actioneaza cu atentie.
De aceea procesul de intarcare trebuie abordat treptat. La aceasta etapa se mai pot adauga cele 2 faze principale si anume introducerea lenta a hranei uscate, precum si reducerea treptata a timpului petrecut cu mama.
- In a 5-a zi dupa nastere se introduce in alimentatie laptele de vaca fiert si racit, incet si treptat;
- Incepand din a 7-a zi dupa nastere, li se administreaza purceilor un amestec gros de fulgi de ovaz gros, care se fierb in lapte sau apa;
- In a 10-a zi se introduce in alimentatia purceilor o cantitate mica de fan, care trebuie taiat in bucati mici;
- La 2 sau 3 saptamani de la nastere, sunt intarcati treptat si vor trece la hrana pe care o mananca porcii adulti, si anume fan si iarba suculenta. Este important ca acest lucru sa se intample treptat, nu brusc.
De retinut – in timpul intarcarii purceilor, acestia trebuie hraniti si cu lapte de scroafe. Este bogat nu numai intr-o serie de vitamine si minerale, ci si imunoglobuline valoroase care au grija de sistemul imunitar puternic al urmasilor.
Fermierii cu experienta stiu ca, dupa intarcare, purceii sunt adesea pretentiosi si nu vor sa manance furaje. De aceea, in hrana scroafei pot fi adaugate asa-numitele uleiuri aromatice, care vor da un miros corespunzator laptelui matern. Prin alaptare, purceii se obisnuiesc cu acest miros si dupa ce sunt indepartati de mama, aceste uleiuri se vor adauga in hrana lor. Acest lucru face intarcarea mult mai usoara, atat pentru animalul in sine, cat si pentru crescatori.