Consumul alcoolui in sarcina: indicatii si contraindicatii
S-a demonstrat stiintific ca exista o legatura directa intre consumul alcoolui si imposibilitatea femeilor de a ramane insarcinate mai repede. Cercetarile in domeniu au concluzionat ca, la femei, alcoolul poate afecta fertilitatea prin diferite mecanisme: prin provocarea unor cicluri neregulate si prin cicluri non-ovulatorii, crescand astfel si riscul de avort spontan.
Consumul alcoolui: care sunt consecintele asupra organismului
La barbat, alcoolul consumat in cantitati mari poate duce la:
- scadere a volumului testicular
- scaderea libidoului
- scaderea productiei de sperma. Un studiu danez recent realizat pe 1.221 de barbati cu varsta cuprinsa intre 18 si 28 de ani a constatat o scadere a cantitatii, dar si a calitatii spermei dupa consumul de alcool cu o saptamana inainte. Cercetatorii subliniaza insa ca acest efect este reversibil: oprirea alcoolului face, in general, posibila gasirea unui numar satisfacator de spermatozoizi in doar cateva luni.
Cand femeia insarcinata bea o bautura alcoolica, etanolul trece din sangele matern in sangele fetal prin placenta. Rapid, concentratia de alcool in sangele copilului creste, iar nivelul de alcool este in final identic cu cel al mamei. Diferenta majora este ca, ficatul copilului este imatur, deci nu este in masura sa metabolizeze alcoolul. In functie de stadiul sarcinii, aceasta prezenta a alcoolului poate afecta dezvoltarea corespunzatoare a organelor fatului si cresterea acestuia.
Din pacate, pot avea:
- efecte neurotoxice, deoarece alcoolul are un impact direct asupra structurilor creierului. Expunerea prenatala la alcool schimba structurile sensibile ale creierului, in special hipocondrul, iar acest lucru poate duce la deficiente cognitive, comportamentale si de memorie. Un sondaj realizat recent raporteaza un scor IQ general (coeficient de inteligenta) ) si un scor IQ verbal mai mic la copiii cu varsta de 5 ani ale caror mame au consumat 9 sau mai multe bauturi alcoolice pe saptamana in timpul sarcinii. Diferite studii raporteaza, de asemenea, aparitia unor probleme de atentie, hiperactivitate, dizabilitati de invatare mai frecvente.
- risc de prematuritate si hipotrofie in cazul unui consum mare de alcool. Alcoolul ar afecta cresterea si functiile placentei, care nu ar mai juca rolul de platforma pentru schimburi intre fat si mama.
In forma sa cea mai severa si completa, expunerea prenatala la alcool se manifesta prin sindromul de alcool fetal (FAS) caracterizat prin: un morfism facial cranio caracteristic (fanta ochilor ingustati, radacina nasului cazuta), buza superioara alungita, subtire si ingusta. Aceasta dismorfie este prezenta de la naștere; este ireversibila, dar poate evolua sau involua de-a lungul timpului.