Feng Shui si imbunatatirea calitatii vietii
Pe masura ce cultura asiatica devine tot mai populara in Statele Unite si Europa, vechea metoda chineza de a crea un mediu armonios, Feng Shui, castiga, de asemenea, teren.
Pronuntat „fend shway”, Feng Shui inseamna literalmente „vant si apa, iar radacinile acestei practici au o vechime de peste 5000 de ani. Feng Shui incearca sa promoveze prosperitatea, sanatatea si bunastarea generala, examinand modul in care energia, qi, pronuntata „chee”, curge printr-o camera, casa, cladire sau gradina.
Feng Shui considera energia yin, feminina si pasiva si yang, care este masculina si fierbinte.
Se analizeaza, de asemenea, cele cinci elemente – apa, foc, metal, pamant si mediul inconjurator. Punctele de pe busola, cu opt directii separate – nord, nord-est, est, sud-est, sud, sud-vest, vest si nord-vest – sunt, de asemenea, importante.
Un expert Fensh Shui va consulta si horoscopul chinezesc pentru a-si da seama ce este potrivit persoanei careia ii ofera consultanta, dar va folosi si calcule matematice complicate pentru a determia ce aspecte ale casei sunt in afara echilibrului.
Feng Shui poate fi folosit pentru a determina amplasarea, constructia si caracteristicile arhitecturale ale cladirilor, amplasarea mobilierului si stilul acestuia, culorile si schemele de decorare, pozitionarea plantelor, traseelor si a altor caracteristici. Prin crearea unei atmosfere mai placute, Feng Shui a fost creditata cu imbunatatirea comunicarii familiale, restabilirea cooperarii angajatilor si chiar cresterea vanzarilor unui magazin.
Principiile pot fi aplicate pentru orice stil de constructie sau decorare, nu doar pentru cele chinezesti sau asiatice. Cand China era sub dominatie imperiala, Feng Shui este un secret, cunoscut doar unor oameni de stiinta insarcinati cu mentinerea sanatatii, bogatiei si puterii oamenilor importanti de la curtea imparatului.
Palatele imperiale si orasele au fost planificate in conformitate cu Feng Shui care a devenit un principiu al arhitecturii chinezesti clasice. Orasul Interzis din Beijing este un exemplu. Un complex spectaculos de palate, cladiri administrative si temple dispuse in jurul unei serii de curti, Orasul Interzi a fost capitala Chinei in timpul dinastiei Ming si Quing.
Dar astazi, Feng Shui este disponibil pentru toata lumea. Banci, hoteluri, case si chiar comunitati intregi sunt planificate in functie de principiile acestui vechi mod de amenaja spatiul!