Proprietati recent descoperite ale cuisoarelor
Cuisoarele sunt condimente cunoscute in intreaga lume, dar ele sunt si remedii excelente. Cuisoarele sunt bobocii florilor roz ai arborelui de cuisoare, care sunt culesi manual si uscati. Cu un gust dulce-picant si foarte aromat, cuisoarele sunt originare din Insulele Moluce, din Indonezia, acestea fiind cunoscute ca Insulele Mirodeniilor. Cuisoarele sunt folosite de mii de ani pentru prepararea mancarii, dar si gratie proprietatilor dovedite. In trecut, cuisoarele erau folosite pentru a avea o respiratie proaspata. Aroma lor picanta a transformat cuisoarele in condimentul perfect pentru mascarea gustului alimentelor prost conservate.
Beneficiile cuisoarelor pentru sanatatate
In gastronomie, cuisoarele sunt folosite pentru aromatizarea diferitelor preparate. In medicina, cuisoarele sunt folosite pentru proprietatile antibacteriene, antifungice, antiseptice si analgezice, fiind bogate in antioxidanti si reprezentand o sursa excelenta de mangan, acizi grasi Omega 3, vitaminele C si K, magneziu, calciu si fibre. Cuisoarele contin eugenol, un compus activ care are proprietati recunoscute pentru prevenirea cancerului tractului digestiv si a inflamatiilor articulatiilor.
Cuisoarele reduc inflamatiile, gratie uleiului volatil cu proprietati antiinflamatoare din compozitie. Adaugarea extractului de cuisoare in dieta aduce beneficii numeroase, reduce simptomele inflamatorii cu pana la 30%, iar extern, masajul cu ulei de cuisoare poate fi folosit pentru tratarea durerilor musculare, in bai calde sau cataplasme pentru reumatism si artrita.
Cuisoarele amelioreaza durerile dentare, avand un efect usor anestezic, dar si antibacterian. Se tamponeaza dintele dureros sau gingia cu putina vata imbibata in ulei de cuisoare sau se mesteca doua-trei cuisoare intregi. In alta ordine de idei, cuisoarele sunt recunoscute pentru reducerea starilor de greata si de voma, fiind recomandate in timpul sarcinii.
Uleiul de cuisoare trateaza afectiunile pielii si poate fi aplicat pe zgarieturi si vanatai. In amestec cu ulei de masline, hidrateaza pielea uscata si amelioreaza vergeturile, pungile de sub ochi si pielea obosita. Raceala si tusea pot fi tratate cu ajutorul cuisoarelor, care au proprietati expectorante. Consumul de cuisoare imbunatateste digestia, are proprietati afrodisiace, combate stresul si ajuta in lupta cu diabetul si cancerul.