Sos Ragu alla Bolognese pentru paste – preparat ideal pentru cand ramanet fara idei
Unul dintre cele mai simple si mai delicioase preparate, apreciate atat de cei mari, cat si de cei mici, sunt pastele. Pastele pot fi preparate in diferite feluri, cu ingrediente din cele mai diverse, cu sosuri, cu carne sau fara carne, cu branzeturi sau cu legume. Sosul Ragu alla Bolognese este un sos clasic italienesc, care poate fi preparat si pastrat in frigider pentru serile in care intreaga familie este in pana de idei, dar vrea o masa rapida si delicioasa.
Sosul bolognese are originea in Bologna, fiind atestat pentru prima data in 1891 si consemnat in 1982 ca unul din cele mai delicioase si mai renumite sosuri pentru paste. Sosul Bolognese poate fi cumparat acum si din supermarket, insa, cu siguranta, gustul si consistenta acestuia nu se poate compara cu cel preparat in casa; in plus, ingredientele sunt naturale, proaspete si sigure.
Ingredientele pentru un sos ragu alla bolognese sunt: 400 de grame de carne de vita tocata, 200 de grame de piept de porc, 1 morcov, 1 ceapa, 1 telina, 2 rosii mari, 200 ml de suc de rosii mai gros, 2 linguri de ulei de masline, 80 de grame de unt, 100 ml de vin alb, 1 litru de supa de legume sau apa fierbinte, 100 ml de lapte, sare si piper.
Cum se prepara sosul ragu alla bolognese?
Acesta necesita mai multe etape: se curata ceapa si morcovii, se spala, se taie marunt, alaturi de doua tije de telina. Se taie pieptul de porc in bucati foarte mici. Se pun la prajit ceapa, morcovii si telina, in ulei de masline si unt, pana ce ceapa devine usor aurie.
Se adauga carnea si se stinge totul cu vin alb, apoi se lasa cateva minute pe foc. Se adauga rosiile taiate cubulete, sosul de rosii si supa de legume si se lasa la scazut timp de 1 ora si jumatate, amestecand din cand in cand. Se asezoneaza la sfarsit (daca supa este deja sarata nu se mai adauga sare) si se serveste cald, alaturi de paste, sau se lasa la racit si se pune in borcane pentru utilizare ulterioara.