7 fructe potrivite pentru diabetici
Diabetul necesita respectarea anumitor reguli alimentare. Fructele sunt o sursa de carbohidrati, ceea ce inseamna ca se descompun mai repede decat grasimile si, prin urmare, afecteaza mai mult glicemia. Cu toate acestea, nu toate fructele trebuie evitate.
Consumul de fructe la diabetici se rezuma la 2 factori principali: controlul cantitatii si calitatii produselor. Fructele, dupa cum se stie, sunt bogate in nutrienti esentiali de care organismul are nevoie. Pentru diabetici, este recomandat ca fructele sa fie consumate direct – adica fara sucuri stoarse, fara uscare si fara tratament termic.
Fructele uscate pot fi consumate mai rar, in cantitati mai mici si numai daca nu exista aditivi sau conservanti suplimentari. Se crede ca aproximativ 150 de grame de fructe pe zi este cea mai sigura cantitate pentru un diabetic.
Cele mai potrivite fructe pentru diabet sunt cele care au un indice glicemic mai mic si anume
- Pere
Fructele care au coaja comestibila, cum ar fi perele, sunt o sursa excelenta de fibre. Fibrele ajuta la reglarea zaharului din sange si creeaza o senzatie de satietate de lunga durata.
- Mere
Exista multe soiuri de mere, dar toate sunt potrivite pentru consum in diabet. Ca si perele, coaja marului este bogata in fibre utile.
- Piersici
La fel ca perele si merele, piersicile pot fi consumate cu coaja. Exista din nou fibre in coaja si sunt usor de mancat pentru ca nici macar nu trebuie taiate.
- Caise
Caisele au o cantitate mare de antioxidanti care neutralizeaza radicalii liberi si reduc astfel stresul oxidativ. Stresul oxidativ este asociat cu dezvoltarea unor boli cronice, inclusiv diabetul.
- Fructe de padure, zmeura si afine
Cu cat fructele sunt mai colorate, cu atat sunt mai utile. Dovada a acestei afirmatii sunt fructele mici, precum zmeura si afinele. Au un indice glicemic scazut si sunt potrivite pentru diabetici.
- Cirese
Ciresele sunt, de asemenea, bogate in antioxidanti, care ajuta la combaterea inflamatiei. De asemenea, au un indice glicemic scazut si contin fibre.
- Kiwi
Precum zmeura, kiwi are si el seminte mici care ofera fibrele necesare pentru reglarea zaharului din sange. In mod surprinzator, un kiwi bine spalat poate fi consumat si cu coaja.