Cum previi si cum tratezi intoxicatia alimentara?
Indiferent de anotimp si de conditiile meteo, alimentele perisabile si foarte persiabile sunt supuse deteriorarii, iar consumatorii sunt supusi unei afectiuni denumita intoxicatie alimentara care le poate provoca numeroase probleme de sanatate si le poate chiar pune in pericol viata, in functie de starea lor de sanatate. Aceasta afectiune se manifesta prin varsaturi, diaree, dureri de cap, dar si prin alte simptome foarte neplacute. Inainte de a ajunge la spital din cauza deshidratarii sau a altor consecinte ale netratarii la timp ale intoxicatiei, pacientii trebuie sa ia masuri de precautie si sa actioneze de la primele semne ale acestei boli.
Cum recunosti si cum previi intoxicatia alimentara?
Intoxicatia alimentara este foarte usor de recunoscut, prin simptomele manifestate. Sunt doua tipuri importante de intoxicatie, si anume listerioza si infectia cu salmonella, ambele bacterii fiind prezente in alimente in mod normal, insa prin multiplicare provoaca infectii foarte serioase.
In cazul in care alimentele sunt pastrate in conditii improprii, in temperatura cresuta, se poate ajunge la intoxicarea pacientului mai ales cu alimente precum carne, oua, lactate. Si conservele tinute in conditii improprii sau mancarea gatita tinuta la temperaturi ridicate o perioada lunga de timp poate provoca intoxicatie.
Primele simptome ale acestei afectiuni includ durerile de cap, varsaturile si diareea, uneori insotite de febra foarte mare. Pentru a previ intoxicarea pacientului, este indicat ca mancarea sa fie tinuta in conditii foarte bune, sa nu se depaseasca data de expirare, sa nu se depaseasca temperatura recomandata pe pachet sau pe ambalaj, alimentele sa fie bine spalate si depozitate.
Cum se trateaza intoxicatia alimentara?
In primele faze ale acestei boli, nu este indicat consumul de medicamente antivomitive sau antidiareice deoarece, atat diareea cat si varsaturile elimina bacteriile din organism. Alimentatia trebuie bine supravegheata, indiferent de anotimp, este indicata evitarea produselor de tip fast-food in cazul in care acestea par a fi tinute in conditii improprii, consumul de produse alimentare de pe plaja. De asemenea, se recomanda un regim special bogat in alimente usor de digerat, precum legume fierte, orez, biscuiti, piure de morovi si de cartofi, banane si foarte multa apa, ceaiuri neindulcite.