Totul despre micronutrienti
Micronutrientii sunt unul dintre grupurile majore de nutrienti de care are nevoie organismul tau. Acestia includ vitamine si minerale. Corpul are nevoie de cantitati mai mici de micronutrienti in raport cu necesitatea de macronutrienti. Oamenii trebuie sa obtina micronutrienti din alimente, deoarece organismul nu poate produce vitamine si minerale.
Un aport adecvat al tuturor micronutrientilor este necesar pentru o sanatate optima, deoarece fiecare vitamina si mineral are un rol specific in corpul tau. Vitaminele si mineralele sunt vitale pentru crestere, sistemul imunitar, dezvoltarea creierului si multe alte functii importante.
Vitaminele si mineralele pot fi impartite in patru categorii: vitamine solubile in apa, vitamine solubile in grasimi, macrominerale si microminerale. Indiferent de tip, vitaminele si mineralele sunt absorbite in moduri similare in corp si interactioneaza in multe procese.
Vitaminele solubile in apa
Majoritatea vitaminelor se dizolva in apa si sunt, prin urmare, cunoscute sub numele de solubile in apa. Acestea nu sunt usor depozitate in corp si se elimina prin urina atunci cand sunt consumate in exces. In timp ce fiecare vitamina solubila in apa are un rol unic, functiile lor sunt legate. Vitaminele solubile in apa sunt: vitamina B1, vitamina B2, vitamina B3, vitamina B5, vitamina B7, vitamina B9, vitamina B12 si vitamina C. Toate cele enumerate joaca un rol important in producerea de energie.
Vitaminele solubile in grasimi
Vitaminele solubile in grasimi nu se dizolva in apa. Cel mai bine sunt absorbite atunci cand sunt consumate alaturi de o sursa de grasime. Dupa consum, vitaminele solubile in grasimi sunt pastrate in ficat si in tesuturile grase. Vitaminele solubile in grasimi sunt urmatoarele: vitamina A, vitamina D, vitamine E si vitamina K.
Macromineralele
Macromineralele sunt necesare in cantitati mai mari decat micromineralele pentru a-si indeplini rolurile specifice in corpul unui individ. Acestea sunt: calciul, necesar pentru structura si functionarea corespunzatoare a oaselor si a dintilor, fosforul, magneziul, sodiul, potasiul si sulful.
Micromineralele
Urmele de minerale sunt necesare in cantitati mai mici decat macromineralele, dar totusi au functii destul de importante in corp. Principalele microminerale de care are nevoie orice individ sunt urmatoarele: fierul, manganul, cuprul, zincul, iodul, fluorul si seleniul. Toti micronutrientii sunt extrem de importanti pentru buna functionare a corpului.