Alimente cu continut scazut de calorii
Multe alimente cu continut scazut de calorii pot lasa sentimentul de foame intre mese, ceea ce face mult mai tentant mancatul in exces si astfel decalarea meselor.
Unul dintre cele mai provocatoare aspecte ale pierderii in greutate este reducerea caloriilor. Din fericire, exista o multime de alimente sanatoase, care sunt atat satioase, cat si sarace in calorii.
- Ovaz
Ovazul poate fi un plus excelent pentru o dieta sanatoasa de slabit. Nu numai ca are un continut scazut de calorii, ci si un continut ridicat de proteine si fibre, care tin de foame.
O portie de 1/2 cana (40 de grame) de ovaz uscat are doar 148 de calorii, dar contine 5,5 grame de proteine si 3,8 grame de fibre – ambele putand avea un impact semnificativ asupra foametei si apetitului.
Un studiu efectuat pe 48 de adulti a demonstrat ca fulgii de ovaz cresc sentimentul de plenitudine si reduce foamea si aportul de calorii la urmatoarea masa.
- Iaurt grecesc
Iaurtul grecesc este o sursa excelenta de proteine care poate ajuta la reducerea poftei si la promovarea pierderii in greutate.
Desi numarul exact variaza intre marci si arome, o portie de 150 g de iaurt grecesc ofera de obicei aproximativ 130 de calorii si 11 grame de proteine.
Un studiu efectuat pe 20 de femei a examinat modul in care o gustare cu iaurt bogat in proteine a afectat apetitul in comparatie cu gustarile nesanatoase cu continut ridicat de grasimi, cum ar fi ciocolata sau biscuitii.
Nu numai ca femeile care au consumat iaurt au rezistat pana la urmatoarea masa fixata, dar au consumat si cu 100 de calorii mai putine la cina decat cele care au mancat biscuiti sau ciocolata.
Intre timp, intr-un alt studiu realizat pe 15 femei, iaurtul grecesc bogat in proteine a contribuit la reducerea foametei si la cresterea sentimentului de plenitudine in comparatie cu gustarile cu continut scazut de proteine.
- Supa
Desi supa este adesea considerata putin mai mult decat o garnitura usoara si simpla, poate fi foarte satisfacatoare. De fapt, unele cercetari sugereaza ca supele pot fi mai satioase decat alimentele solide – chiar daca au aceleasi ingrediente.
De exemplu, un studiu efectuat pe 12 persoane a indicat ca supa a incetinit golirea stomacului si a fost mai eficienta in promovarea plinatatii decat o masa solida sau o supa crema.
Intr-un alt studiu realizat pe 60 de persoane, consumul de supa inainte de masa a scazut aportul total de calorii la pranz cu un impresionant 20%.