Alimentele ca medicament: Boala celiaca
Persoanele care sufera de boala celiaca cunosc prea bine simptomele comune de greata severa, diaree, gaze, balonare si oboseala care insotesc boala. Ei știu, de asemenea, ca adoptarea – si respectarea – unei diete fara gluten va aduce o usurare pe termen lung. Dar, uneori, o dieta fara gluten nu reuseste sa tina sub control simptomele celiace – cunoscuta sub numele de boala celiaca refractara. Nu exista un tratament dovedit pentru boala celiaca refractara, dar medicii pot prescrie anumite medicamente, cum ar fi corticosteroizi sau medicamentele imunosupresoare pentru a combate simptomele. Efectele secundare ale ambelor tipuri de medicamente sunt semnificative.
De ce este glutenul o problema?
Boala celiaca este o afectiune digestiva si autoimuna ereditara care afecteaza un numar tot mai mare de persoane. Atunci cand bolnavii mananca gluten (o proteina care se gaseste in grau, secara si orz), o peptida din gluten numita gliadina declanseaza in organism un raspuns imunitar care ataca intestinul subtire. In cazurile severe, reactia imunitara poate declansa inflamatii in alte parti ale corpului. Daca nu este tratata, aceasta ii predispune pe bolnavii la afecțiuni precum dureri articulare si eruptii cutanate, precum si la avorturi spontane, infertilitate, diabet de tip 1 si chiar unele boli legate de imunitate, cum ar fi limfomul si cancerele intestinale.
Cel mai simplu tratament este adoptarea unei diete complet lipsite de gluten. Glutenul este folosit pe scara larga in industria alimentara pentru ca este ieftin. Este un conservant si un material de umplutura, dar nu este necesar pentru nutritive. Vestea buna pentru bolnavii este ca o dieta fara gluten poate fi, de asemenea, buna pentru sanatate. Aceasta se bazează foarte mult pe fructe, legume, leguminoase si proteine sanatoase, cum ar fi carnea slaba, nucile si fasolea. Ea elimina carbohidratii rafinati, cum ar fi painea, pastele si cerealele, precum si alimentele ambalate si procesate.
Desi bolnavii trebuie sa respecte o dieta stricta fara gluten, astazi sunt disponibile mai multe optiuni alimentare decat inainte. Exista tot mai multe restaurante unde se gasesc preparate gluten- free ceea ce simplifica extrem de mult existenta pacientilor bolnavi.